Mangfoldig norsk ull

Småskala produksjon av ullvarer er viktig for å kunne ta vare på det flotte mangfoldet av bevaringsverdige husdyrraser og kjæledyr vi har i Norge. Å jobbe med mange forskjellige typer ull, krever erfaring, kunnskap og kompetanse, og muligheten til å tilpasse produksjonen hele tiden. Ved Selbu spinneri, foredler vi ull som ikke passer i industriell produksjon. Vi er eksperter på mangfold av ulltyper.

Å ta vare på biologisk mangfold er en av vår tids store utfordringer. Biologisk mangfold har mange nivåer og innebærer mye. For oss som jobber med ull fra norske husdyr, er det mangfoldet vi har av fiberproduserende dyr, og ikke minst mangfoldet av saueraser utrolig viktig. Selbu spinneri ble grunnlagt for å spinne ull fra alle de bevaringsverdige sauerasene vi har i Norge. Det gjør vi fremdeles, men vi spinner også garn av andre dyr, som geit, kanin, alpakka, lama, ku, moskus og hund. Nå kan man få spunnet garn av egne angorakaniner, eller få hundegarn av ulla fra sin firbeinte venn eller eksklusivt, lokalt alpakkagarn. Mange har stor glede av å få laget garn fra egne dyr.

Vi elsker det mangfoldet av dyr vi er så heldige å få jobbe med, men vi vet også at det byr på store utfordringer å jobbe med så mange forskjellige ulltyper. Vi har over ti års erfaring med å lage garn og andre produkter av ull fra alle disse forskjellige dyrene. Å gjøre det, er svært kunnskapskrevende arbeid, fordi hver ulltype må behandles forskjellig. Hver gang vi bytter ulltype, må vi stille inn maskinene på nytt, fordi de bearbeides forskjellig. Etter å ha jobbet med forskjellige ulltyper så lenge, forstår vi hvorfor industrien etterspør en ensartet, standardisert, ulltype. Skal man bearbeide ull på industriell skala, må all ulla man bruker være relativt lik. Derfor er det veldig viktig at det finnes småskala produksjon, som kan omstille sine maskiner til forskjellige ulltyper.

Å kunne lage produkter av mange forskjellige ulltyper, er veldig viktig for å ta var på det verdifulle mangfoldet av saueraser og husdyr vi har. Ved å produsere kvalitetsprodukter av forskjellige typer ull, økes verdiskapningen hos de som har sauene og dyrene. Med økt verdiskapningen, blir det mer lønnsomt å ha de forskjellige sauerasene. Når det er et marked for ulla, kan man velge å ha sauerasene med ull som ikke passer i storindustrien, fordi ulla allikevel er ettertraktet.

Ved Selbu spinneri, tar vi utgangspunkt i materialet vi skal bruke, når vi utvikler produkter. Når vi har grov ull, vil vi ikke prøve å lage babygarn eller ullundertøy. Den grove ulla vil vi bruke i produkter hvor spensten og slitestyrken til grov ull kommer til sin rett, for eksempel i interiørprodukter eller garn til å strikke eller veve ytterplagg. Vi bruker mye tid på å sortere ulla etter forskjellige egenskaper. Ekstra myk og finfibret ull sorteres ut til myke produkter, grov ull sorteres for seg, og ull som er for kort sorteres til andre produkter som filt eller fyllull. Vi er opptatt av å lage kvalitetsprodukter av all ulla, og da er det viktig å sortere ut riktig ull til riktig bruk. Dette krever erfaring og er praktisk kunnskap som kun er tilgjengelig ved erfaringsutveksling og mengdetrening.  Kunnskap om hvordan man tar vare på ulla er svært verdifull og vi tar vare på denne ved å holde kurs, seminarer og workshopper i ullsortering, bruk av ull og tekstile teknikker.

Når du bruker garn vi har laget, enten du har kjøpt det direkte fra oss eller fra en av våre leiespinnere eller forhandlere, holder du et stykke biologisk mangfold og kulturhistorie i hendene. Du støtter også eksistensen av bevaringsverdige husdyrraser og ivaretakelse av verdifull immateriell kunnskap. Tusen takk for at du velger garn og ull fra norsk småskala produksjon.

0