Leiespinning

Veien fra ullfiber til ferdig spunnet garn

Våre produkter

Spør oss om ekspertråd

Har du ull du vil vi skal lage noe av? Hos oss får du råd og veiledning om hvilke produkter som egner seg best for din ull. Veien fra ullfiber som råvare til ferdig spunnet garn er en lang prosess, og ulla skal sorteres, vaskes og behandles gjennom flere produksjonsledd før fiberen er klar til å sendes ut til kunden.

Ofte stilte spørsmål

Vi tilbyr:

Vi tilbyr

  • Foredling av ull fra sau og andre dyrefiber

  • Råd om behandling og sortering av ull

  • Opplæring i sortering etter kvalitet, bruksområde og farge (sorteringskurs)

  • Fargekurs for de som vil lære å farge eget garn

Slik foredler vi ull

strek

Sortering

Det første steget i prosessen for å lage garn er sortering av ulla som skal brukes. Vi sorterer ulla vi får inn etter kvalitet, farge og bruksområde.

Vask

All ull vaskes før vi lager produkter av den. I vask fjernes en del skitt, lort og lanolin. Vaskeprosessen er mild og selv etter vask er det en del lanolin igjen i ulla.

Plukking

Etter vask skal ulla gjennom den første maskinen, som er plukkeren. Her blander vi ulla for å få jevn kvalitet og farge på partiene.

Rensing

Når ulla har gått gjennom plukkeren, sendes den gjennom renseren som bearbeider fiberen til en luftig og ren fibersky. I denne prosessen fjernes en del rusk og fiber som ikke egner seg til garn.

Karding

Deretter går ulla gjennom kardeverket der ulla kardes, slik at vi får et jevnt flor som samles til et kardebånd og går videre til strekking.

Strekking

Her strekkes kardebåndene og klargjøres til spinning av garn. Denne prosessen kjemmer ulla og jevner ut ujevnheter i kardebåndene.

Spinning og tvinning

Garnet spinnes til en tråd i ønsket tykkelse. Etter spinning kan vi tvinne sammen to eller flere tråder.

Ferdigstilling

Etter tvinning dampes garnet og tørkes på kon. Garnet leveres til kunden i nøster på 100 gram, eller på kon.

Vil du leiespinne hos oss?

Ta kontakt på e-post eller telefon dersom du ønsker leiespinne hos oss. Vi har god kapasitet og kort ventetid. Skriv gjerne noe om hva slags ull du har og hva du ønsker å få laget av ulla. Når du har avtalt leiespinning  kan du komme innom og levere ulla eller sende den i posten. 

Vi ser gjennom og/eller sorterer ulla og gir tilbakemelding på kvalitet og egnet bruksområde. Du får beskjed når vi tar ulla inn til produksjon, og deretter tar det 1-3 mnd. til produktene er ferdige. Vanligvis vil produktene bli ferdige innen 6mnd.

Vi tar kontakt når produktene er ferdige og sender faktura på e-post. For nye kunder ønsker vi at produktene betales før henting/sending.

Om ikke annet er avtalt, leverer vi garnet i ferdige nøster på 100 gram. Gi beskjed dersom du ønsker at garnet skal leveres på kon (pappkon med 1-2 kg). Hvis du velger å få garnet på kon, kan du selv dele det opp til ønsket størrelse og format for videre salg.

Vær oppmerksom på at …

Ryegarn leveres i bunter på ca. 450-550 gram.

Kardebånd leveres også i bunter, som du selv kan dele opp til ønsket størrelse. Standarden for tovede tepper er 800 gram. Det er denne tykkelsen du får om ikke annet avtales.

Vi tilbyr leiespinning av mange ulike fibertyper - Klikk på din fibetype for mer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Har du flere spørsmål om leiespinning?

Kontakt oss på e-post eller kom innom for en hyggelig prat.

Kontakt oss